بهجای لوبیا قرمز میتوانید از لوبیا سفید هم استفاده کنید. توجه داشته باشید که برگ سیر بعد از سرخ شدن نصف میشود، پس در ریختن آن صرفهجویی نکنید. اضافه کردن دارچین سلیقهای است و در صورت تمایل میتوانید آن را حذف کنید. گردو را خیلی کم تفت دهید؛ زیرا در غیر این صورت گردو میسوزد و طعم خورش را خراب میکند. میتوان بهجای گوشت مرغ از اردک، مرغابی یا خورکا نیز استفاده کرد. توجه داشته باشید که هرچه پیازها را ریز تر و یکدستتر خرد کنید، طعم و ظاهر نرگسی شما بهتر خواهد شد.
غذای خوشمزه دیگری که در گیلان میتوانید میل کنید، ورقه گیلانی است. این غذا نوعی کوکوی بادمجان گیلکی بوده که همراه با نان یا برنج درست میشود. ترکیب این غذا از بادمجان، تخممرغ، گوجهفرنگی و شوید درست شده است که طعم بینظیری دارد.
زمانی که آب داخل قابلمه بهاندازه نصف لیوان آب شد، پیازهای درسته را از قابلمه خارج کنید. پوست نازک و رگههای اشپل ماهی را جدا کنید و با چنگال، آن را دانه دانه کنید. سپس برنج پخته، گردو، سیر و پیاز را مخلوط کرده و آنها را چرخ کنید. مخلوط برنج را به اشپل ماهی بیفزایید و آنها را با تخممرغ همزده، رب انار، سبزی ساطوری شده، نمک، فلفل و گلپر مخلوط کنید و خوب ورز دهید تا مواد یکدست و منسجم شوند. قلیه ماهی، یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که بیشتر در مناطق نزدیک دریا در جنوب و شمال کشور طبخ میشود. خورش قلیه ماهی معمولا با برنج بهعنوان ناهار و شام سرو میشود و از مواد تشکیلدهنده آن میتوان به ماهی، سبزی، پیاز و سیر اشاره کرد.
- یکی از غذاهای شمالی محبوب که خیلی هم ساده پخته شده سیر واویج است.
- مالابیج یکی از آن غذاهای شمالی دریایی است که هم در گیلان و هم در مازنداران پرطرفدار است و برای درست کردن آن از ماهی سفید، سبزی های معطر، مغز گردو و رب انار استفاده می شود.
- شامی یا شامی کباب یکی دیگر از انواع غذاهای خوشمزه گیلانی است که با سس و مخلفات دیگر تهیه میشود.
- اگر مقصد سفرتان، شمال کشور باشد، قطعاً سری به رودبار خواهید زد و در آنجا یکی از بهترین رستورانهای گیلکی واقع شده که نام آن سرچشمه رودبار است.
از طرفی برای نشستن هم کلی میز و صندلی چوبی هست که ظرفیت های مختلفی از 4 تا 10 نفر دارند که بسته به تعداد نفراتتان می توانید بهترین را انتخاب کنید. اما در سالن رستوران، تخت های سنتی مشاهده می شود که تا حدودی با تصوری که از تخت سنتی داریم تفاوت دارد. منوی نوشیدنی های گرم و سرد اینجا بسیار جذاب و دوست داشتنی هستند. بطور کلی، در بخش نوشیدنی های گرم ما چند مدل چای و دمنوش میبینیم و در کنار آن، کلی نوشیدنی که پایه آن ها قهوه است. نوشیدنی های سرد اما، هم تنوع بهتری دارند و هم ظاهر زیبا و رنگارنگی دارند.
خورش ترشه واش (آبکی)
سبزی خرد شده را در تابه بریزید و مواد را هم بزنید تا سبزی هم کمی تفت بخورد. خورش انار مسما شباهت زیادی به مرغ اناری دارد که در دیگر مناطق ایران بهخصوص برای شب یلدا طبخ میشود؛ اما تفاوت این دو غذا در چاشنی آنها است. در تهیه مرغ اناری تنها از رب انار استفاده میشود؛ در حالی که رب انار و دانه انار، طعمدهندههای خورش انار مسما هستند. خورش انار مسما، یک نسخه دیگر نیز در گیلان دارد که همراه با بادمجان طبخ میشود و با نام انار مسما با بادمجان مشهور است.
ترش سماق
اگر بادمجانهای شما دارای پوست نازک هستند، میتوانید آنها را با پوست خرد کنید. آش ترش اردبیل، علاوه بر لوبیا و باقالی، دارای عدس و رب انار هم است. آش ترش تبریز نام «آش آبغوره»، یکی از انواع این آش است که در تهیه آن فقط از تره و جعفری به مقدار مساوی استفاده میشود. شما میتوانید برای حفظ رنگ سبز نعنا، کمی آب جوش به مخلوط سیر و نعنا اضافه کنید. شما میتوانید فقط از باقالی استفاده کنید و بقیه حبوبات را از طرز تهیه حذف کنید. پس از پخت باقلا، تخممرغها را در قابلمه بشکنید و اجازه دهید تا تخممرغها ببندند.
ضمن اینکه در برخی نقاط گلستان، چکدرمه به وسیله گوشت ماهی طبخ میگردد. واویشکا از غذاهای غیر بومی گیلان به شمار می رود که در زمان نفوذ روس ها در ایران وارد فرهنگ غذایی مردم گیلان شد. واویشکا با نام های جغور بغور و جزبز در تبریز هم شناخته می شود که می توان آن را با دل جگر مرغ، گوسفند و حتا روده و جگر سفید گوسفند هم تهیه کرد. پیاز، ادویه جات، رب، سیب زمینی و تخم مرغ از مواد تشکیل دهنده این غذا هستند. خورش فسنجان رشتی یکی از خورشهای مجلسی و معروف و متداول گیلان است که در عروسیها و مهمانیهای رسمی آن را تهیه می کنند. برای درست کردن این خورشت گردوی آسیاب شده را به همراه رب انار می جوشانند و سپس مرغ یا مرغابی را به آن اضافه می کنند تا بپزد و خورش خوب جا بیفتد.